Сарафово


Сарафово е квартал на град Бургас, известен с красивите си големи къщи. Разположен е на брега на морето и оттук се открива великолепна гледка към целия Бургаски залив. Селището се намира в непосредствена близост до летище Бургас.


Плажът край Сарафово е дълъг четири километра и е покрит с фин пясък. Морското дъно е полегато и е удобно за неопитни плувци и деца. Благодарение на разположението си на Бургаския залив температура на морската вода е по-висока, което дава възможност за удължаване на курортния сезон до месец октомври, когато все още водата е приятна за къпане.


На 3 км от Сарафово е разположено най-богатото на птици място в България - природния резерват "Атанасовско езеро". То с право може да се нарече птичия рай на България, защото тук са установени 316 вида птици от общо 400 за страната, които мигрират, зимуват и гнездят. В резервата се срещат 17 вида риби и повече от 250 висши растения, някои от които са изчезващи и защитени видове. Атанасовското езеро е изключително популярно за изследователи, любители на птици и фотографи от страната и чужбина.


Сарафово е едно прекрасно кътче на южното черноморие, подходящо за хора от всички възрасти, търсещи приятна и спокойна почивка на черноморския бряг.